PERSONPORTRÄTT

Per Johansson

Naturupplevelserna var en oväntad vinst när Per Johansson bytte tjänst från att jobba i Stockholms tunnelbana till att köra godståg över hela Sverige.

“På sommarnätterna kan det vara fantastisk vackert att köra i norr”

Sträckan mellan Ludvika och Narvik är en favorit för lokföraren Per Johansson, han är nöjd med att ha bytt citypuls mot skog och milsvid himmel.

– Man sitter ganska högt och från godstågen som inte kör så snabbt ser du alla djuren. Fåglar, älgar, bäverhyddor. En gång såg jag björnar uppe i Långsele. De hade hittat en påkörd älg de fick som mat.

På turerna genom Värmland håller han utkik efter varg och järv.

Självständigt arbete

Att vara ensam i förarhytten under många timmar är inget som stör honom, tvärtom uppskattar han att få arbeta självständigt. Att det ibland blir förseningar är något man får räkna med. Själv ser han till att ha extramat packad i ryggsäcken om det blir väntetid.

– Kör man gods är det ofta obekväma tider men det gör inget för oss. Bara man får sin nattvila.

Många i branschen älskar tågen ner till varje enskild skruv – men för Per Johansson var det tillfälligheter som gjorde att han blev lokförare. Han arbetade i tunnelbanan och vidareutbildade sig. Det är han glad för idag.

– Som lokförare på TrainDrivers är man behövd och känner sig som en viktig del av företaget, inte bara som en kugge.

Tar vara på ledigheten

Ofta gör Per Johansson två veckors arbete på åtta dagar. Det är intensivt men när han kommer hem har han också mer tid att vara ledig.

– Även vid vanliga lokförarjobb är man borta mycket och blir trött. Nu får jag längre vila och känner inte att jag ska iväg hela tiden. Första dagen är man lite seg men sedan har jag sex pigga dagar att göra det jag vill.

Ibland reser han iväg någonstans. Och under de tre sammanhängande semesterperioderna under året ägnar han sig åt att ringmärka fåglar.

– Jag vill gärna vara ledig vår och höst när fåglarna kvittrar.

MÖT VÅRA LOKFÖRARE

Så är jobbet som lokförare

Läs personporträtten där lokförarna med egna ord beskriver sina yrken.

Njål Haugen

”Skogstid” är inget Njål Haugen ogillar – tvärtom trivs han i sitt eget sällskap omringad av nya fina miljöer att titta på.

Läs mer

Emil Lönneberg

Emil har varit lokförare på Traindrivers sedan 2023. När han inte kör godståg spelar han golf på sommaren och coachar hockeydomare på vintern.

Läs mer

Johan Auer

”Det är bra stämning på jobbet och dialogen med cheferna fungerar fint. Det är ett bra företag och med bristen på personal är arbetsmarknaden ljus.”

Läs mer

LEDIGA UPPDRAG

Vi söker lokförare till godståg

Du kan bo var som helst i Sverige eftersom vi tillämpar hemmastationering och komprimerad tjänstgöring.

Kontakta oss

  • Traindrivers Rental Scandinavia AB
    c/o Advice
    Norrlandsgatan 16
    11143 Stockholm

Följ oss

Se till att du inte missar några nyheter. Följ oss på sociala medier för att hänga med i alla uppdateringar, platsannonser och spännande nyheter. Vill du vara helt säker på att inte missa några jobberbjudanden så prenumererar du även på vårt nyhetsbrev.

© Traindrivers Rental Scandinavia AB, 2024